Skip links

Lichidarea companiei

Lichidarea companiei este o procedură care are ca rezultat încetarea unei persoane juridice fără drept de a vinde sau transfera compania către terți.

Lichidarea este una dintre formele existente de încetare a unei persoane juridice. Lichidarea persoanelor juridice are loc fără posibilitatea de a transfera drepturile și obligațiile întreprinderii către terți, cu alte cuvinte fără succesiune. După lichidare, obligațiile și drepturile companiei încetează. În procesul de lichidare a unei întreprinderi, informațiile despre aceasta sunt șterse din organizații precum registrul de stat unificat, organizațiile extrabugetare și bugetare, precum și din baza de date fiscale.

Pe baza motivelor care au condus la abolirea irevocabilă a companiei, procesul de lichidare a unei persoane juridice ar trebui să fie împărțit în două forme:

  • forțată;
  • voluntară.

Lichidarea forțată a unei companii

Această metodă de abolire a companiei este considerată cea mai dificilă. Este utilizat în cazurile în care o persoană juridică în timpul activității sale a încălcat legislația Republicii Moldova, iar caracteristicile juridice ale acestei persoane juridice contravin activității juridice.

Cel mai adesea, metoda de lichidare forțată a unei întreprinderi este folosită atunci când:

Rapoartele financiare și declarațiile fiscale nu au fost prezentate autorităților competente;
Informațiile specificate în documentația oficială contrazic datele reale. Deci, în USR poate fi indicată o adresă a unei companii, dar în realitate poate fi într-un loc complet diferit. Un alt exemplu: o firmă desfășoară activități comerciale neautorizate.
Informații importante! Lichidarea forțată a unei întreprinderi poate fi efectuată exclusiv dacă instanța a decis că nu este posibilă corectarea și eliminarea încălcărilor descoperite în funcționarea persoanei juridice.

Procesul de finalizare forțată a companiei se desfășoară după următorul algoritm:

  • Se formează componența comisiei de lichidare. Un astfel de comision are dreptul de a gestiona personal compania lichidată.
  • Interesele creditorilor sunt satisfăcute, bunurile mobile și imobile (dacă există) sunt distribuite. În situațiile în care o persoană juridică nu are resurse pentru a-și acoperi propriile datorii, comisia de lichidare are dreptul de a vinde proprietatea întreprinderii și de a direcționa încasările către rambursarea datoriilor.
  • Toate autoritățile sunt notificate cu privire la desființarea unei anumite persoane juridice. Notificarea corespunzătoare este trimisă serviciului fiscal, USR, fondului de pensii etc.
  • Se întocmește un bilanț intermediar și final de lichidare.
  • Sunt colectate toate documentele necesare pentru desființarea completă și definitivă a companiei.
  • Interesele companiei desființate sunt reprezentate la toate ședințele de judecată.
  • Spre deosebire de voluntar, desființarea forțată a unei persoane juridice durează aproximativ 1 lună în timp. În toate celelalte cazuri, procesul poate dura două, sau chiar de trei ori mai mult timp. Linkey Audit Group vă va ajuta să simplificați acest proces pe cât posibil.

După ce toate procedurile de desființare sunt finalizate și compania este lichidată complet, șeful acesteia va primi un document care confirmă acest fapt cu motive specifice.

Lichidarea voluntară a unei companii

Această formă de abolire a unei persoane juridice este adesea folosită în două cazuri:

  • Societatea de administrare împreună cu membrii societății pe acțiuni iau o decizie conform căreia compania este recunoscută ca neprofitabilă și neprofitabilă;
  • Înainte de deschiderea întreprinderii, managerul a prezentat obiectivele specifice care au fost atinse până acum. În consecință, se ia decizia că funcționarea ulterioară a companiei nu are sens.
  • În acest caz, persoana juridică notifică serviciului fiscal decizia de a efectua o lichidare voluntară. Aceasta este baza constituirii unei comisii speciale, care va stabili obligații de desfășurare a procedurii de desființare.

Este posibilă închiderea permanentă a unei companii prin decizie voluntară în următoarele condiții:

  • Compania desfășoară activități care nu contravin legislației Republicii Moldova;
  • Persoana juridică nu este împovărată cu obligații legate de datorie nici față de serviciul fiscal, nici către creditori;
  • Compania desființată a finalizat toate tranzacțiile. Grupul de fondatori și parteneri nu deranjează închiderea companiei.